Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κατάθλιψη- μελαγχολία --και λοιπόν ;;




Είναι προφανές ότι βασικό συστατικό της κατάθλιψης είναι η οδύνη, η χαμηλή συναισθηματική διάθεση, η έλλειψη ελπίδας και η διάχυτη θλίψη. Συχνά τα άτομα αισθάνονται απομονωμένα, κενά συναισθήματος, απόρριψη χωρίς να δέχονται την αγάπη και την στοργή του περίγυρου. Βιώνουν ελάχιστη ευχαρίστηση από τις δραστηριότητες τους και χάνουν την αίσθηση του χιούμορ ενώ γελάνε ελάχιστα. Πολλές φορές οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη περιγράφουν τον εαυτό του εγκλωβισμένο σε μια χοάνη από την οποία κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή η αυτοκτονία αποτελεί την «ύστατη-απεγνωσμένη» λύση για πολλούς, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό από έξι ως δεκαπέντε τοις εκατό των ανθρώπων με βαρεία κατάθλιψη κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Νοητικά συμπτώματα

Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν μια τάση να παρακολουθούν τα πάντα από μια αρνητική σκοπιά. Έχουν αρνητική οπτική και αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους, για το μέλλον και τις προσδοκίες τους. Ειδικότερα, πιστεύουν ότι είναι ανεπαρκείς για οτιδήποτε, κατώτεροι και πολλές φορές κακοί άνθρωποι, είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν έχουνε περιθώρια βελτίωσης παρά μόνο θα χειροτερεύουν. Για τον λόγο αυτό δεν έχουν και το κίνητρο να ζητήσουν ή να αναζητήσουν βοήθεια ή τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα, κάτι τέτοιο θεωρείται άσκοπο και χωρίς νόημα καθώς πιστεύουν πως τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο θα πάνε.



Συμπτώματα κατάθλιψης
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει κάποιος όταν έχει κατάθλιψη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε μέρα. Π.χ., μια μητέρα έχασε το ενδιαφέρον της να φροντίσει το μικρό της παιδί, να καθαρίσει το σπίτι της, να βγει έξω να ψωνίσει με μια φίλη της, να ντυθεί όμορφα, πράγματα που πριν την ευχαριστούσαν πολύ. Η αλλαγή αυτή στην συμπεριφορά της είχε γίνει πολύ αντιληπτή από το στενό της περιβάλλον.
Καταθλιπτική Διάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε ημέρα όπως φαίνεται είτε με υποκειμενική εκτίμηση είτε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των άλλων (π.χ., ο ασθενής κλαίει συχνά και φαίνεται πολύ στεναχωρημένος). Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω από αυτό το σύμπτωμα πήρε και την γενικότερη ονομασία της η διαταραχή αυτή.
Δυσκολία στον ύπνο. Η διαταραχή αυτή του ύπνου μπορεί να έχει πολλές μορφές. Π.χ., μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, άλλοι κάνουν πολύ ακανόνιστο ύπνο, ξυπνούν δηλαδή πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας. Χαρακτηριστικό όμως της κατάθλιψης είναι ότι οι ασθενείς ξυπνούν από πολύ πρωί, π.χ. από τις 4 η ώρα και δεν ξανακοιμούνται. Αυτή η πρώιμη αφύπνιση όπως λέγεται εμφανίζεται πιο συχνά στην κατάθλιψη.
Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό. Συνήθως η κατάθλιψη προκαλεί απώλεια της όρεξης για φαγητό με αποτέλεσμα απώλεια βάρους, π.χ., ένας ασθενής 75 κιλών μπορεί να έχει χάσει σ' ένα μήνα πάνω από 5 κιλά. Σε μια μικρή ομάδα ασθενών προκαλείται το αντίθετο σύμπτωμα, δηλαδή υπερφαγία.


Απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ. Τυπικό σύμπτωμα της κατάθλιψης η απώλεια του ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη. Ας σημειωθεί ότι εδώ αναφερόμαστε στην διάθεση για σεξ και όχι στο αν γίνεται ή όχι η ερωτική πράξη. Π.χ., μια γυναίκα με κατάθλιψη μπορεί να κάνει έρωτα με τον σύζυγό της γιατί εκείνος το θέλει, αλλά η ίδια αν ερωτηθεί θα πει ότι δεν το επιθυμεί καθόλου και δεν της προκαλεί καμιά ευχαρίστηση.
Απώλεια των δυνάμεων και της ενεργητικότητας. Ο ασθενής με κατάθλιψη νιώθει σαν να τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του, αισθάνεται κουρασμένος όλη την ώρα και γι' αυτό πολλές φορές κάθεται στην καρέκλα και δεν κάνει τίποτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί από την άλλη να εμφανίζουν έντονη ανησυχία και άγχος, σαν κάτι κακό να πρόκειται να συμβεί.
Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων. Ο ασθενής με κατάθλιψη δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα. Το μυαλό του φαίνεται να είναι απασχολημένο με άλλες ιδέες και σκέψεις.
Ιδέες ενοχής, αυτομομφής και αναξιότητας. Ο ασθενής με κατάθλιψη τυπικά πιστεύει ότι ο ίδιος φταίει για την τροπή που έχει πάρει η ζωή του, όλα είναι δικό του λάθος. Νιώθει ότι η κατάσταση που περνάει είναι σαν ένα είδος τιμωρίας για πράγματα που έκανε στο παρελθόν. Μπορεί να νιώθει ότι δεν αξίζει τίποτε σαν άνθρωπος, ότι είναι ένα μηδενικό.



Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον. Ο ασθενής με κατάθλιψη χρωματίζει το μέλλον του με μαύρα χρώματα. Πιστεύει ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση της ζωής του.
Ιδέες αυτοκτονίας. Μερικές φορές ο ασθενής νιώθει τόσο απελπισμένος και αβοήθητος που μπαίνουν στο μυαλό του ιδέες αυτοκτονίας. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι αυξημένος σε ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη.
Γενικά σωματικά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη αναφέρουν μια ποικιλία από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους γενικά στο σώμα τους, προβλήματα από το γαστρεντερικό κ.λ.π. Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά τους οδηγούν σε διάφορους γιατρούς ή στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ύστερα από την εξέταση τα συμπτώματα δεν μπορούν να εξηγηθούν και αποδίδονται από τον γιατρό σε άγχος ή κόπωση. Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς όλα τα συμπτώματα για να θεωρηθεί ότι πάσχει από κατάθλιψη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι 5 ή περισσότερα συμπτώματα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα από τα δύο πρώτα, φτάνουν για να μπει η διάγνωση.

υγ το πάρα πάνω κείμενο είναι από εδω


Ακούμε:Black Sabbath - Feels Good To Me

23 σχόλια:

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Είμαι στο top 10!!!!!!!!!!!!

Επιστημονική και εμπεριστατωμένα αναλυτική παράθεση των συμπτωμάτων της εν λόγω ψυχικής νόσου.

Τώρα αν υποψιαστώ ότι οι άνωθεν αναλύσεις έχουν σχέση με μία Φουλή που ξέρω...

Καλό σου Σαββατοκύριακο αγαπητή!!!

gnostosagnostos είπε...

τι ειναι αυτα?
θα απεχω οπως στις εκλογες...

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλημέρα φιλενάδα!
Με τρομάζεις!
Ελπίζω το παραπάνω άρθρο να δημοσιεύτηκε για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους,έτσι για να μαθαίνουμε ρε παιδί μου!
Την καλημέρα μου και πάλι με πολλές απορίες!!!!

akantoy είπε...

Eλα..ελα..να ανεβουμε λιγο..
Σαββατο πρωι..και τετοια καλοκαιρινη μερα που ανοιγει η καρδια μου δεν θελω να διαβαζω τετοια...
Αντε..να μην πηδηχτω απο το παραθυρο...
Καλημερα..

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Θέλοντας και μη περνάμε ένα κατώφλι έστω μια φορά στη ζωή μας.
Μέσα στη τρέλα μου έχω περάσει περάσει μπόλικες φορές!
Τώρα πώς γλυτώνω κάθε φορά μη ρωτάς!

Είμαι καλή στα ξόρκια φαίνεται...

Φούλη σε αγαπάω!!!!! (έτσι θέλω το ρήμα, μου κάνει πιο δυνατό)

Ανώνυμος είπε...

Eλααααα
Καλό Σ/Κ
με μια βόλτα στη θάλασσα
και παρέα με αγαπημένους φίλους...
Γρήγορα όμως...
Φιλιά πολλά και δεν μασάμε λέμε
D.Angel

Ανώνυμος είπε...

Δε θελω τέτοια τώρα!
Για έλα να ανεβαίνουμε και να αλλάξουμε θεματολογία!!!
:))))

Ετσιιι μπράβο!

Ειναι δυσκολες καταστασεις αυτές και ελπίζω κανεις ανθρωπος να μην τις βιωνει! Κι αν τις βιωσει να μπορεσει να τις ξεπερασει γρηγορα

φιλιά πολλά κριάρω μου γλυκια

ria είπε...

μήπως προσπαθείς κάτι να μας πεις;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

για σύνελθε!

Marouli είπε...

Και ποιος δεν την εχει βιωσει? ποιος?
Αραγε ξεφευγεις ποτε ή απλα την ξεγελας?

Μαρουλοφιλακια!

Ianos είπε...

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Τι κειμενα ειναι αυτα;;; Καταθλιψη ;;;; Αρνουμαι να σχολιασω τετοιο κειμενο απο σενα!ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!

Δραπέτης είπε...

Κατάθλιψη;;;

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ Παπαστρατής Το "Θηρίο
Όχι δεν αφορούν αυτήν,είναι ποτέ δυνατόν;
καλημέρα,καλή Κυριακή...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ γνωστος αγνωστος
Όλο την κοπανάς στα δύσκολα γαμπρέ μου,που θα πάει θα σε στρώσω..
καλημέρα...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ ΝΑΝΤΙΑ
Έτσι είναι κούκλα ,όλα οκ δε μασάμε..
καλημέρα..

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ akantoy
Ψηλά εεε, να ανέβω στην ταράτσα;
πως λέμε χέσε ψηλά και αγνάντευε;; και να θαυμάσω την όμορφη μέρα....
καλημέρες πολλές

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη
Είναι δύσκολες αυτές οι καταστάσεις μακριά από όλους...
Αντιγόνη μου είσαι θεά, και εγώ κριαρίνα δεν μασάω με τίποτα...
τα φιλιά μου...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ D.Angel
Φιλενάδα όπως με έκοψες είμαι εγώ για τέτοια; όχι αγάπη μου...
καλή βόλτα που θα πας, είμαι σίγουρη..
φιλιά..

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ (Cou) Coula
Καλά και εσύ τώρα....βρε πας καλά;
ξέρεις τι θα πει κριάρι από πρώτο χέρι,και ταραμά δεν μασάει ,μα, με τίποτα!!!
καλημέρα κούκλα...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ ria
Όχι Ρια μου,τρόμαξες!!
αύριο θα σου πω τα νεα μου,και θα σου αρέεεεεσουν πολύ..
φιλιά...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ Marouli
Μια μελαγχολία της ημέρας σίγουρα όλοι...
καλημέρα καλό μου, φιλιά...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ Iανος
Χαχα και καλά κάνεις Ιανε μου...
καλημέρα, σου έρχομαι τρεχάτη...
φιλιά...

ΦΟΥΛΗ είπε...

@ Δραπέτης
Ναι, έτσι είναι ο μισός τίτλος του ποστ...
καλημερίζω...

Hfaistiwnas είπε...

Αυτά τα λες για να προσέχουμε προφανώς ε;;;
Πάντως από όρεξη άλλο τίποτα!!!